Kvällens välbehövda

EGOBOOOOST! Och nej inte blondin-bellas tidning, nej utan jag fick se intagningspoängen för samtliga högskolor i sverige som har programet arkitektur - alltså det programmet som jag kom in och tackade nej till i höstas och åkte till indien med min folkisklass ist - och poängen för att komma in låg på 21.80! Vilket betyder att jag ligger och fightas i klassen. Vilket jag på nått sätt inte förstått innan förrän ikv. Helt galet. Detta betyder att om inte alla 93'or kommer att gå med 22.oo så kanske jag inte är helt körd på studiemarknaden och har då alltså en ynkapytte chans att få min andra stora dröm att gå i uppfyllese! Ja min första var att någon gång i livet åka till indien och jobba, vilket jag då nu har gjort!

Varför denna boooost kom så lägligt är för att i timmar kämpat med att få igång boxen som jag fick/ärvde från mamma och pappa. Men som jag kom fram till under kvällen gång: Jag är inte den nya boxermannen! Och jag ogillar skarpt att inte få saker att fungera på egenhand. Det ger min "kan själv"-anda en regäl smäll. Fast å andra sidan ska jag ringa till bea imorgon och höra om hon är smartare på boxar än mig.

(något som jag fick igång var markkanalerna och kunde då därför se halv åtta hos mig och en bit av guldbaggen. mys)
2012-01-24 @ 00:00:40 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Äntligen!

Efter två veckors "sjukskrivning" så kom äntligen det underbara beskedet om att jag kan börja jobba igen. Har bara blivit lite tokig av att gå hemma och vänta på detta besked, förvånansvärt bra har det ändå gått tycker jag med tanke på att jag inte är den typen av person som gillar att gå hemma och vara mer eller mindre sysslolös. Kan försöka se det positiva med det är att jag hunnit bo in mig i lägenheten och börjar faktiskt bli ganska duktig på att bara gå och spendera tid med mig själv - vilket faktiskt inte alltid är så dumt.


Har haft en toppenhelg som barnvakt till de minsta i syskonskara. Under lördagen hade jag och lillbrodern målade vi tavlor och på söndagen tog jag hem första platsen på coolaste syster-listan när jag tog med mig barnen till äventyrsbadet.

Hunnit fylla kylen med härliga råvaror, så idag väntas det bakpotatis och taco-fyllda paprikor. Mitt nya veg-liv går egentligen ut på att inget kött ska kastas i onödan. Så om det finns till extra pris pga kort datum ska det räddas eller som nu finns det köttfärssås kvar från när jag bjöd bror min på middag som måste tas hand om innan den blir dålig. Alltså är jag en värna-om-våra-resursher'ian.
2012-01-23 @ 13:01:58 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Något som jag lärde mig i höstas

2012-01-18 @ 20:10:32 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ett himmelrike för den kreativa!

Jag ser mig omrking i min lägenhet och vart jag mig än vänder finns det möjlighet för skapande! Bakom mig hänger just nu två toppenfina gitarrer. Framför mig har jag en ritplatta att koppla till datorn, en symaskin och till höger om mig har jag en ateljé redo att att användas. Och det är bara i mitt allrum! I köket har alla möjliga formar som väntar på att användas till framtida bak. Jag äger en analogkamera från den tiden jag gick en kurs i att framkalla bilder. Jag har en påse fylld med garn som en dag ska bli en tröja. Ja, detta är en kreativverkstad om något! Bara för mig att ge mig hän alla hämningar och kasta mig in i den kreativas värld och börja skapa mästerverk!

Och jag tror inte jag har fattat det riktigt ordentligt förrän idag när jag tittade på Stjärnorna på slottet, att allt detta är tack vare mina föräldrar som bara uppmuntrat mig så fort det är något nytt som jag velat testa på. Jag har alltid tänkt att jag vart en tråkig ungdom som inte gjorde något, för alla andra höll på med sport medan jag satt hemma och pyssla (fast det är egentligen inte heller riktigt sant då jag faktiskt höll på med dans i flera flera år). Men idag förstår jag hur många hobby's som har passerat och stannat vid mig! Tänk vilket tålamod som mina föräldrar ställt upp med och vilken stöttning.
2012-01-18 @ 20:04:18 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Helglycka!

Tog mig i lördags tillsammans med lillsyrran till den stora stora staden stockholm för lite shopping. Eller ja, eftersom jag har köpstopp på kläder så följde jag med som ett suport vilket jag sedare kom fram till var rätt tugnt med min inställning till shopping. Men iaf, där mötte vi upp en till syster och dagen var igång. Eftersom jag inte handlar kläder blev min kostnadsdel maten. Och är man i stockholm får man inte missa chansen att träffa minst en bekant, så jag tog mig ut till skolan jag gick på i höstas, ågesta folkhögskola, och tog upp plats i musikarnas soffor. Helgen var minst sagt trevligt. För att inte tala om smakrik! Det blev restaurangmat hela tre gånger (!) och två tokstora frukostar i engelskanda. Måste slå ett slag för sushin som vi åt, väldigt god, och så klart avstod vi från jätteräkan eftersom den är en väldigt stor belastning för miljön, som de säger i videon "en är världens största miljöbovar". Så god är den inte att man vill bidra till detta.
Helgen innehöll mycket skratt, brottningsmatcher, pingismatcher, snöbollskrig och en massa häng och mycket utav det har jag Martin att tacka! Nu blir det tillbaka till verkligheten och dess trapatser. Imorgon åker förhoppningsvis ett par gardiner upp, lägenheten får sig en storstädning, intagningsprov skall skissas på, en uf-logga ska bli helt perfekt och så klart skiftledar-utbildning :D Mitt liv är då inte tråkigt, fast jag antar att oftast är det vad man gör det till!
2012-01-16 @ 20:58:05 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Daglig dos av ... våld?

Jag tycker, som jag tidigare skrivit, att det är min plikt som medmänniska att hålla mig till vissmån uppdaterad om vad som händer runt omrkring mig. Saker som världskrig, finanskriser, stora tävlingar och kommande kulturevent. Men det som slår mig när jag läser den lokala gratistidningen som jag enkelt hittar på nätet, Magazin24.se, är att våldet har ökat nått enormt. Visst kan det absolut vara så att jag snabbare och enklare kan få reda på var det varit en misshandel, ett rån, skadegörelse ect. ect. och därför får det att se ut som våldet har ökat. Eller att våldet kanske kommer mer i rampljuset för att det lockar läsare. Eller... Eller... osv.. Men det är skrämmade att är så många tar till våldet, är vi uttråkade? Sitter vi med allt man kan tänka sig och bara känner rastlösheten krypa sig på. För rastlösheten kan jag förstå mig på, men att man då ska handla på ett sådant sätt att man aktivt skadar någon eller något är däremot något främmande för mig.

Några rubriker från den lokalatidningen:
"Ung man jagad och misshandlad"
"Vandal kastade cykel genom rutan"

Och läser man artiklarna till blir man oftast inte förvånad över den mängd alkohol som är inblandad. Därmot är jag väl fortfarande i den åldern som skrämms över hur unga personerna är som slåss! Det var inte alls lika konstigt - självklart grymt konstigt - när man var jämnårig eller när jag var yngre än "förrövrarna".

Jag blir väldigt rädd över det våld vi på så många sätt och former accepterar i vår vardag. Jag har svårt med blodiga våldsfilmer. Jag har svårt med krigsspel i dess olika former. Mario är nog det mest våldsamma spel som jag brukar spela. Och nej jag skäms inte över det! Det jag däremot skäms över är just mängden våld som vi pumpar våra barn och medmänniskor med! Detta tror jag inte att jag kan stoppa, hur mycket jag än skulle vilja. MEN jag vill få folk att börja tänka på detta mycket mer! och inte bara blunda eller acceptera det som en del i vardagen.

2012-01-15 @ 23:02:51 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


En bra start sätter ton för dagen!

Börjar dagen med havregrynsgröt, after eight te och tog äntligen tag i slutet på boken star street 66. Väldigt mystisk bok... Inte direkt min form av bo. Och så fort jag har införskaffat en lampa till min myshörna kan jag börja läsa böcker som aldrig förr!


Tar långhelg som börjar med en middag till min bror som tck för all den underbara hjälpen jag fått i flytten! Han har minst sagt vart en underbar hjälp! Så har lovat att laga min berömda köttfärssås. Mm-mm-M!
2012-01-13 @ 11:32:43 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ett musiktips!

Har snöat in på en artist vid namnet Jadon Lavik efter att ha sökt efter en låt som vi framförde i Indien. Låten var Blessed Assurance, en låt som föralltid är fylld av glada minnen med powerfulla tenorer och en stum indisk publik eller den morgonen när vi svenskar trodde att vi skulle hålla i morgonbönen och kommit fram till att denna låt skulle vi köra och det hade även indierna tänkt som trodde att de höll i morgonbönen.

Jag tycker att Jadon Lavik gör en grym version av denna låt, och tack vare det började jag lyssna på andra av hans verk och de faller mig precis i smak med hans mjuka lite rispiga röst och gitarren som kompar till. Full pott!


Nu känner jag mig skapligt uttråkad efter en toklugn dag men det får väl bli att ta fram mina älskade penslar och målarfärg och sätta igång och vara kreativ!

Även fått en förvånansvärd ordning på lägenheten :D imorgon blir det att ringa igen ang nya tapeter. annars ska allt vara i tipp-topp (ja ett par gardinstänger skulle inte vara fel heller, men de dyker väl inom sinomtid).2012-01-12 @ 20:44:48 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Har ni tänk på hur mycket pengar vi spenderar på oss själva för att sedan säga hur lite pengar vi har så att vi inte kan skänka bort några slantar i månaden till barn och vuxna som verkligen behöver några slantar och deras liv hänger på en tunn tråd mellan liv och död? Jag tänker på det skrämmande ofta, och min slutsats blir alltid: Vad gör JAG för att hjälpa dessa människor? Det kan inte räcka med att jag och min grupp åkte ner till Indien och jobbade som volontär-socialarbetare för två månader. Den skillnade vi gjorde i folks liv är självklart betydelsefull. Det viktiga i detta är att vi inte blir bekväma med "vi har faktiskt gjort vår insatts", det tycker jag är tugnt även med att skänka bort 200kr i månaden om man bara ser det så.

På denna punkt måste vi verkligen släppa på vårt svenska tänk om att det är farligt att göra en handling om vi inte får någoting tillbaka utav den. Fast jag tror verkligen att de som får pengarna verkligen skulle vilja ge någonting tillbaka till den som givit denna gåva!

Den här videon rör mig väldigt djup eftersom han pratar om sådant som jag faktiskt sett. Och det jag även lyckligvis också sett är att pengarna som vi skänker faktiskt gör nytta! Nu jobbade jag via Frälsningsarmén eftersom det var de som höll i utbildningen Check-In som jag gick, och de var noga med sina öronmärkta pengar så att de gick dit de skulle och jag får en känsla av att Action Aid är lika seriösa. Om det faktiskt är någon som undrar vad vi gjorde i Indien har vi kvar vår blogg från vår resa och den hittar man här. (http://checkin.webblogg.se/)

Så min fenomenala slutsats, som jag inte är ensam om att ha dragit, är att om vi alla hjälps åt kan vi gör så mycket mer än om vi bara kämpar på en och en!


2012-01-11 @ 15:48:15 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ljus, mörker och vinklar

Sitter och leker med ljuset och kom fram till att skugga ger minst lika mycket liv till en bild som ljuset. Och resultatet blev

 

Denna dag började tidigt då Matilda skulle med 8.30 tåget, så dagen börjades med att jag höll en liten morgonbön för oss med bibelordet Sef 3:17 som är ett av mina favorit bibelord (om man kan säga så). Där står det.
"Herren , din Gud, bor hos dig, hjälten och räddaren. Han jublar över dig i sin översvallande kärlek. Högt skall de fröjda sig över dig"
Jag tycker dessa ord är grymt mäktiga och jag brukar läsa dem när jag känner mig omotiverad eller ensam eller på något annat sätt inte helt i form. Och jag tänkte att eftersom Matilda flyttar till Holland på lördag fick hon med sig dessa ord för att styrka henne.
2012-01-11 @ 11:11:13 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Sista flyttlasset!

Känns grymt skönt att skrivbordet, bokhyllorna och byrån kommer hem till mig idag... kommer och kommer förresten, att vi tar och städar mammas och pappas garaget och flyttar upp de som de inte vill ha :D Så innan den här månanden är slut bor jag i ett riktigt hem och glädjen är total!

Min stora dag igår var bättre än förväntan och jag sitter nu och ruvar på ett ekologiskt vitt vin som det ska kalasas på när Matilda dyker upp innan hon flyttar till den stora metropolen Holland.
2012-01-08 @ 09:29:34 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


20års krönika!

Denna milstopelen 20 har jag nu nått. En underbar känsla på jobbet när alla vänder sig om och säger grattis! Tänkte skriva en lite krönika om hur livet fram till denna milstolpe har varit.


Jag började mitt liv på Köpings BB, som idag inte längre finns. Min syster kallade mig länge för läskiga damen, på okända grunder! Jag tycker själv att jag är väldigt oläskig... Ett av mina första minnen som jag har från dagis är en dag när pappa har fått ansvaret att ta mig till tandläkaren, han lämnar mig på dagis med två ombyten och han har glömt vilket som skulle vara det till tandläkaren (ja för jag är så gammal att jag levde på den tiden man klädde upp sig när man skulle till tandläkaren). Jag har fel kläder på mig, de fina, och jag och mina vänner får för oss att leka Pocahontas, som var min absolut största idol någonsin, och vi började då måla oss själva med touche på armarna för att få till hennes röda märke som hon har på armen. Men jag minns inte hur det sluta.

När jag var fem åkte jag första gången på min riktiga semester och resan bar av till Frankrike. Jag minns förvånansvärt mycket från den resan. Som en gång när en kille snodde min och min systers hink och pappa sprang efter honom med mig i sin famn. Eller alla glasstunder som vi hade på stranden och att jag alltid skulle ha samma sort som mamma. Eller den gången vi besökte Nothre Dam för att hälsa på Ringaren men det var avspärrat för reparation och mamma fann sig så bra att hon förklara att kyrkan går ju sönder i slutet av filmen så att man nu måste laga den. Så jag fick stå utanför och vinka upp till stenfigurerna och Ringaren.

Det var även i Frankrike jag och min syster fick reda på att vi skulle få tillökning till familjen, och på en gång förstod jag att min plats som yngst var hotad! Tursamt växte denna dummis upp och blev en underbar lillebror.

Mina första år i skolan var rätt tuffa för mig, då jag kom efter min otroligt duktiga syster vilket gjorde att alla jämförde oss hela tiden. Jag fick många bra vänner, men som tyvärr flyttade ifrån min lilla stad. Men kvar fanns alltid min bästa kompis Anna. Vi hängde ihop i vått och torrt och hade alla dessa fighter som små flickor har. Allt från vad vi skulle äta till huruvida det var okej att leka med andra.

Sen skulle man börja i högstadiet, och då börjat kill-intresset på riktigt allvar! Det parallellt med skolan som jag alltid försökt hålla på topp medan jag fortfarande kunde ha ett socialt liv, vilket inte alltid alls är så lätt som jag hade hoppats på. Första kärleken Niklas träffade jag någon gång i 7'an och hela den historien är tonårs-söt så som det bara kan vara i den åldern. Våra vänner para nämligen ihop oss med orden "Lina tycker om dig" (fick han höra), "Hona tycker om dig" (fick jag höra). Själv visste jag knappt vem han var och än mindre att han inte hette Hona utan Niklas. Men som många tonårskärlekar tog denna slut med buller och bong, men jag och Niklas kan prata med varandra när vi springer på varandra på stan.

Jag tog konfirmationen som många andra 15 åringar, men för mig blev det en sommar då jag knöt kontakter som jag tror kommer att hålla livet ut. Och jag såg för första gången hur roligt det var att vara kristen, och inte alls bara den fyrkantiga stilen med hårda kyrkbänkar och en präst som mässar på längst fram som man egentligen inte lyssnar på.

Gymnasiet måste vara de tre åren som jag för första gången förstod vem jag egentligen var och hur jag äntligen kunde använda mig utav mina kvalitéer och egenskaper. Att jag spendera sammanlagt tre månader på tåget, eftersom jag pendla, är inget jag är bitter över! På gymnasiet började jag sända radio, skriva i skoltidningen, började lära mig hur jag på bästa sätt lär mig saker och när jag presterar som bäst. Det var långt ifrån alla dagar som var bra, men vem kan förvänta sig att livet är en dans på rosor? Jag kan på många sätt tycka att de sämsta av de sämsta dagarna har styrkt mig väldigt mycket och jag lämnar verkligen inte min gymnasietid med någon som helst bitterhet! Jag gick ut med strålande betyg och ett stipendium i Design och jag var hungrig på livet!

Den sommaren jobbade jag som aldrig förr på McDonalds och när den dagen kom med beskedet om att jag stod mellan valet Indien eller Arktitekt högskolan bröt jag ihop av lycka och förtvivlan. Hur väljer man mellan bäst och bäst? Valet blev till slut Indien vilket jag inte ångrar ett dugg!

Om jag växte i min tro när jag var 15 så blev jag en ny människa i tro under denna höst! Jag vet nu att Jesus går med mig och att den heliga anden strömmar i mig och att kyrkan inte är kristen tro på det sättet som vi tror. Jag har lärt mig så mycket om ledarskap, om medmänsklighet och om ovillkorlig kärlek!

Visst finns det 100-tals roliga historier som jag hade kunnat skriva ut här, men oftast är det roligast för dem som var med. Men alla dessa saker som jag skrivit nu är saker som format mig. Och jag är grymt lycklig för vart enda steg och ännu mer tacksam för mina föräldrar som faktiskt funnits där hela tiden. Även i min värsta tonårsdepp kanske inte förstod det så gör jag det nu och de lämnade aldrig mig ensam med något. Lika så med mina vänner. Jag kan knappt tänka mig hur lyckligt lottad jag är som har så fina vänner som hör av sig till mig i alla väder och oftast bara för ett värmande hej <3

Att bli 20 och vuxen är super spännande och jag är mer än någonsin hungrig på livet och full av förväntan på alla äventyr som ligger och väntar!

2012-01-07 @ 13:16:55 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Mums!


Även om det inte är höst fungerar höstens grönsaker utmärkt på tallriken! Här är ett gäng ungsrostade grönsaker med cream fresch, där jag även fick chansen att inviga en hög med kryddor som jag så underbart nog fick av mina småsyskon i födelsedagspresent :D Jag älskar de höstiga färgerna, kanske för att orange är en favorit färg? Och gott blir det också. Perfekt som efterrätt (för jag är uppväxt med att det är viktigt) fungerar en blodapelsin utmärkt :D Kalas säger jag bara!
2012-01-06 @ 14:36:21 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Nått gammal nått nytt nått lånat!


Mina första 6 dagar på det nya året har gått bra med klädstoppet! Inte för att jag utsatts för mer utmaning än att min inkorg på eposten dagligen fylls av erbjudande från företag som ellos och lindex. De kan jag med enkelhet radera utan att titta i. Det kommer nog däremot bli tuffare när jag tar mig till en större stad där butikerna kastar sig över mig med sina reor och specialerbjudande! Tanken är att jag ska inventera min garderob i helgen, och jag uppmanar alla som läser detta att göra det samma. Det viktigaste med det är att inte kasta kläder som är hela, utan kanske annordna en klädbytardag? Eller skänka det man inte vill ha till en secondhand butik som Myrorna, Unga Liv, Röda korset... Ja butikerna är många!
2012-01-06 @ 11:39:35 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


En mamma som förstått!

Hade familjen över på besök för att fira den kommande 20 årsdagen eftersom att jag jobbar när de är lediga. Glädjen som blir när jag öppnar paketen från mamma (och pappa) och hittar en tidningsbunt från mamma som hon läst. Detta gör hon självklart inte för att hon är snål och inte vill ge mig nya presenter, nej detta gör min käre mor för att hon vet att jag är mycket mer miljömedveten numera och vet då att jag hellre läser dem än att de bara kastas. Alltså en form av recycling kan väl säga :D Bland presenterna ligger det även saker som fattas i lägenheten vilket uppskattas enormt! Roligast tycker jag själv är inte de nya sakerna nej utan de saker som går i arv och som kan återanvändas! Eko-nomisk och eko-logiskt! Två flugor i en smäll.


Imorgon står det klädinventering på schemat! Måste se hur "jobbigt" jag kommer att få det under 2012 med mitt klädstopp.
2012-01-05 @ 20:01:58 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Må hända att jag älskar papperstidningar!

Men det är väldigt praktiskt att kunna läsa dem online på internet också, så som Dagens Nyheter. Jag tycker det är min plikt som människa att hålla mig uppdaterad på vad som händer runt om i världen men med min tillfälliga ekonomi finns det ingen möjlighet till att starta en tidningsprenumation och då vill jag verkligen hylla alla tidningar som är villiga att lägga ut sina tidningar på internet! Som gammal mediaelev vet jag hur mycket jobb varje reportage tar och jag kan inte annat än att buga och bocka över deras texter (även om jag kan hålla med om att alla innehåller olika kvalitéer, men jag tror även det är en relativfråga beronde på vad läsaren efterfrågar).

Igår läste jag en artikel på DN.se om att den ekologiska maten har ett överpris som gör att den inte säljar lika bra som den borde. Jag kan verkligen förstå dilemmat när man står i butiken och överväger om man ska välja en ekologiskvara för några fler kronor eller om man ska ta den billigaste varan. För även om man inte vill erkänna det så spelar varje krona roll i slutet av varje månad. Men hur ska de ekologiska varorna bli billigare om vi inte väljer dem? Därför vill jag hylla Ica's ekologiska sortiment. För mig känns det som ett bra alternativ när inte plånboken sammarbetar med mitt miljötänkande och då fungerar det att köpa icas eko-produkter som håller samma prisklass som en vanlig säg pasta-påse. Det jag då inte sparar på är de kronor jag skulle fått över om jag bara köpt en vanlig ica-produkt. Men det är det minst sagt värt om det kan påverka vår miljö!


Så ett stort TACK till alla som är villiga att köpa ekollogiska varor fast priserna är höga och det känns i plånboken!

Nått att tänka på (taget från DN.se)

Fakta. Därför kostar ekologisk mat mer

Mer arbete för att odla fram produkten, till exempel manuell ogräsrensning.

Ibland mindre skördar.

Investeringskostnader och omställningstid från traditionell till ekologisk produktion.

Bättre djuromsorg och dyrare djurfoder.

Mindre volymer ger uteblivna stordriftsfördelar i flera led.

Efterfrågan är större än tillgången.

2012-01-05 @ 16:50:10 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


GO GReeN!

Jag har mött mina övermannar på att GO GREEN från min gamla klass, de går under namnen Jemma och Diana och kommer att ha KÖPSTOPP under 2012 för att spara på miljön, och dem hittar man på deras blogg Vi Möts På Odenplan. Spännande!

Jag försöker precis som dem granska mitt betende, vad kan jag göra för den miljön. För hur ska man kunna kommentera någon annans beteende om man själv inte lever som man lär? Så sedan jag kommit hem från Indien - den platsen där jag blev som mest inspirerad till att bli ännu mer miljötänkande - har jag till exempel ätit mycket mindre kött. Detta kan lätt låta hysteriskt, men det är inte det jag vill trycka på utan mängden kött som vi svenskar äter varje år. Och hur mycket som producerats eftersom efterfrågan har ökat något enormt. Våra kropper behöver absolut kött - men kanske inte alls i de mängder som vi äter. Kött frukost lunch och middag kan lätt bli för mycket, så kanske till ett mål om dagen ist för alla tre är att föredra?

Här kommer uttrycket: Tänk på vad du äter, kommer bra till pass!

2012-01-04 @ 17:59:29 Permalink Vinter 2012 Kommentarer (0) Trackbacks ()


Hur långt kan vi gå?

Under förra året slog mode större än någonsin, och fler än någonsin klädde sig trendigt och skrev mer än gärna om det på sina bloggar, fb eller dylikt. Jag har verkligen inte något emot att folk vill klä sig fint och att de gärna skriver om det, jag kan tycka att det är bra ibland - MEN till en viss gräns.

Jag tror att vi, framförallt svenskar, håller på att slå runt i vår vilja att bli modeikoner och trendsättare! Vi börjar bort prioritera saker som faktiskt är mer vesentliga i vår vardag. Läste till exempel idag i dagens DN att den allt ökande näthandeln håller på att skuldsätta många 18-19 åringar! Det är inte en bra ålder att hamna hos kronofogden, inte för att någon ålder är det! Det har börjat bli så viktigt att handla att man inte ens tänker på om man har råd med det. Jag tycker att detta är absurt.

 

Och så vill jag inflika med mitt nya gröna tänk:
Hur miljövänligt är det med tusentals människor som sitter på enorma garderober där knappt hälften används?
2012-01-03 @ 10:22:47 Permalink Linas mind Kommentarer (0) Trackbacks ()


Det nya året kommer bli ett grönt och skönt år!

Som många andra på denna jord tänker jag att det nya året kommer med nya tag och förändringar! Mina tanker landar snabbt och enkelt på miljön, speciellt efter en höst i Indien förstår jag vikten av att ta hand om vår planet. Så under mitt 2012 kommer jag att ha klädstop - vilket betyder att jag inte får köpa kläder. Om jag inte kan motivera detta på ett starka grunden, vilket jag troligtvis inte kommer kunna.


Tog en text från WWF som handlar just om bomull, hela hittar ni här, detta är deras sammanfattning:

"I dag är bristen på rent vatten ett av världens allvarligaste miljöproblem. Cirka 1,1
miljarder människor saknar tillgång till rent vatten och i spåren av vattenbristen följer
allvarliga hälsoproblem och sjukdomar. Föroreningar och överutnyttjande av jordens
sötvatten är också ett hot mot den biologiska mångfalden och vattnets ekologiska
funktioner. Sötvattenslevande djur och växter minskar med en skrämmande hastighet och
våtmarker och vattendrag är den naturtyp där jordens biologiska mångfald minskar
snabbast.
I över 5 000 år har fibrer från bomullsplantan använts för att tillverka klädesplagg. I dag
täcker bomullen ensam ungefär 40 % av världens behov av textilfibrer. Odlingen och de
olika leden i tillverkningen är också av mycket stor ekonomisk betydelse, framförallt i
utvecklingsländer. I Mali svarar t ex bomull för 50 % av exportvärdet och i Pakistan
kommer 65 % av exportinkomsterna från bomull.
Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner och eftersom odlingen ofta
sker i torra områden där sötvatten är en bristvara krävs konstbevattning av stora arealer.
Bomull är tillsamman med ris och socker en av de mest vattenkrävande grödorna.
Konventionell bomullsodling har därmed en stor påverkan på det omgivande sötvattnets
hydrologi och dess biologiska mångfald.
I odlingen används dessutom stora mängder jordbrukskemikalier. Bomullsodlingen upptar
endast 2,5 % av jordens uppodlade jordbruksmark men förbrukar en oproportionerligt stor
andel av den totala användningen av jordbrukskemikalier och inte mindre än 25 % av den
totala mängden insektsbekämpningsmedel. Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är de
flesta bekämpningsmedel som används för bomullsodling skadliga. Människor som
exponeras för kemikalierna utsätts för en stor hälsorisk och kan bli förgiftade.
En stor del av den bomull som odlas idag är genmodifierad. Riskerna med att använda
genmodifierad bomull är fortfarande oklara och idag finns det få exempel på miljövinster
vid odling av GMO-bomull. Bomull kan odlas på ett mer hållbart sätt med effektivare
bevattningsmetoder och kraftigt reducerad användning av pesticider. Det finns ekologiskt
odlad bomull, men den svarar idag för en försvinnande liten andel av den totala
produktionen. Även om volymerna successivt ökar kommer den på kort och medellångsikt
inte kunna ge några storskaliga positiva effekter.
För att åstadkomma en mer storskalig förändring krävs därför andra vägar att gå. En väg,
som förespråkas av WWF, är utveckling och spridning av s.k. anpassade brukningsmetoder,
”Best Management Practices” (BMP:s) för bomull. Målsättningen med BMP är odling med
minsta möjliga miljöpåverkan men med fortsatt hög avkastning. Bästa möjliga sociala
förhållanden för odlaren eftersträvas också.
Vägen från planta till textil är lång och svår att följa. Det är oftast omöjligt att spåra
bomullen baklänges från plagget i affären till bomullsplantan på fältet. WWF arbetar för att
påverka och förändra flera led i den komplexa bomullskedjan. Dels genom direkta
fältprojekt men också genom dialog med företag, finansiärer, regeringar och internationella
organ. Informationsspridning till olika berörda grupper är också en viktig del i arbetet."


VÄRT ATT TÄNKA PÅ! Annars kommer vi kunna bada i sopor och skit och den enda vi egentligen kan skylla detta på är oss själva!
2012-01-02 @ 19:42:36 Permalink Linas mind Kommentarer (1) Trackbacks ()